
Een stapje dichter bij een ideale wereld...
Bunaa is een unieke onderneming en is de éérste van zijn soort in België.
Deze onderneming is ontstaan vanuit het maatschappelijk thema rond malafide aannemers en de gevolgen hiervan. Vaak stellen we vast dat bouwheren of opdrachtgevers hiervan slachtoffer worden zonder dat er veel mogelijkheden zijn om al dan niet gecompenseerd te worden binnen een redelijke termijn.
Daarom staat Bunaa erop dat beide partijen op een gezonde manier met elkaar kunnen samen werken binnen een professionele en vooral eerlijke context. Geef daarom malafide ondernemers geen kans!
De Belg is geboren met een baksteen in zijn maag én dat klopt effectief ook. Belgen wensen graag een eigen woning te bezitten om daarin hun droomleven te leiden of om een woning aan te schaffen die vervolgens ter beschikking wordt gesteld op de private huurmarkt.
Om aan deze droom te beginnen gaat er meestal eerst een lange periode vooraf om het nodige kapitaal te verzamelen door hard te werken, te sparen of door een derde hiervoor aan te spreken. Meestal gaat het hier om zuurverdiende centen die bloed, zweet en tranen hebben gekost om vervolgens uit te besteden aan de verschillende actoren binnen een bouw- of koopproces.
Binnen het bouw- of verbouwproces zal je wellicht kunnen rekenen op een architect, een veiligheidscoördinator en één of meerdere aannemers. Wij hopen uiteraard dat dit proces zorgeloos verloopt, dat alle werkzaamheden goed en tijdig uitgevoerd worden en dat de facturatie correct is.
Maar toch, loopt het al te vaak verkeerd in dat stadium van het bouw- of verbouwproces. Wij kennen allemaal de verhalen of beelden op het nieuws, in de kranten, bij je in de buurt of van de kennissen en vrienden die je hebt. Mensen van vlees en bloed, die hun zuurverdiende centen in rook hebben zien opgaan omwille van hun aannemer.
Aannemers die enkel maar voorschotten innen zonder te presteren, die hun afspraken niet nakomen, die de werken geregeld uitstellen, die afbraakwerken uitvoeren zonder op te bouwen als een soort van pressiemiddel, die zich failliet laten verklaren of die gewoonweg met de noorderzon verdwijnen.
In België kan dit allemaal en er is in de meeste gevallen maar één iemand die hiervan de dupe is: de bouwheer.
In België is de regelgeving omtrent ondernemen zodanig versoepeld dat in de praktijk iedereen een eenmanszaak of een vennootschap kan oprichten. Vooral de oprichting van een vennootschap is zodanig versoepeld dat bepaalde drempels zijn verdwenen waardoor capabale maar ook niet-capabale individuen een vennootschap kunnen oprichten. Zo kan je in België een BV (besloten vennootschap) oprichten al voor één euro en hoef je geen enkele vakbekwaamheid of kwalificaties aan te tonen.
Dus de kans is reëel dat de metser of loodgieter die bij u over de vloer komt, geen enkele kennis of ervaring heeft in de werkzaamheden die hij dient uit te voeren.
Daarnaast, zijn het niet enkel maar de individuen die vennootschappen oprichten om bouwheren op te lichten maar is het in België ook zeer gemakkelijk om failliet verklaart te worden én om meteen een nieuwe vennootschap op te richten zodat men de mensen kan blijven oplichten, maar dan wel onder een andere vennootschapsnaam en zonder de negatieve recensies.
Wat er ook bijzonder is aan een BV (besloten vennootschap) in België is dat er geen bestuurdersaansprakelijkheid is na drie jaren. Malafide aannemers zijn in principe na de drie eerste jaren niet meer aansprakelijk en dat betekent als er geen geld meer is op de rekening van de vennootschap dat opgelichte bouwheren niet financieel gecompenseerd kunnen worden. Een failliete vennootschap kan je ook niet beboeten want het is een rechtspersoon (dus eigenlijk geen echte persoon) en als de pot leeg is, dan is het écht leeg.
De rode draad is dus steeds dat de bouwheren de dupe zijn van malafide aannemers en dat de Belgische regelgeving hier geen oplossing voor biedt.
Nochtans is dit al een jarenlange gekende fenomeen en is de schade en gevolgen voor de slachtoffers immens. Doch zal de politiek geen concrete noch snelle maatregelen nemen om dit fenomeen in te perken. Er zijn wel enkele interessante ideeën gelanceerd zoals Just-Ban en de Ombudsdienst Bouw.
Just-Ban is al reeds actief en kan je raadplegen via Just-on-web. Just-Ban is een databank met ondernemers die een rechterlijk verbod hebben gekregen om te mogen ondernemen in België. Wij juichen dit instrument zeker toe, enkel is het grootste nadeel van deze database dat ondernemers niet meteen een bestuurdersverbod opgelegd krijgen. Dit is een proces dat in feite meerdere jaren in beslag neemt en grondig onderzoek vereist vooraleer de rechter nota bene zulks verbod zal uitspreken. In de praktijk zal je als bouwheer vaak veel te laat merken dat een ondernemer al dan niet een bestuurdersverbod heeft opgelegd gekregen vanwege de malafide praktijken die jaren geleden gepleegd zijn.
De oprichting van de Ombudsdienst Bouw in 2026 is ook een zeer interessante maar toch ook een broodnodige dienst om consumentenklachten in bouwdossiers te behandelen en beter te opvolgen. Lees hier meer over deze ombudsdienst. Echter, de Ombudsdienst Bouw kan enkel maar optreden als er zich effectief een probleem heeft voortgedaan. Het is een dienst dat je pas zal kunnen aanspreken wanneer het in de praktijk al net te laat is en werkt zeker niet probleemvoorkomend.
Vaak staat men ook niet stil bij de consequenties die dit fenomeen met zich teweegbrengt bij de bouwheren. Een immense onrecht op onschuldige individuen maar niemand die het probleem kordaat wil opnemen, financiële compensatie voorziet of deze mensen wilt helpen. Persoonlijke drama’s worden voltrokken, echtscheidingen worden uitgesproken, van medische en mentale aandoeningen tot geweld. Deze mensen worden bijna volstrekt genegeerd en vergeten.
Daarom biedt onze onderneming een snelle, efficiënte oplossing voor aan bouwheren om op een eerlijke manier samen te kunnen werken met hun aannemer.
Met Bunaa nemen wij de rol op ons om potentiële aannemers te analyseren zodat bouwheren op basis van onze adviezen en conclusies de juiste beslissingen kunnen nemen.
Hiermee proberen we te voorkomen dat de bouwheer in zee zou gaan met een aannemer die al in slechte papieren zit of met cashflow-problemen te worstelen heeft.
Daarnaast zorgen wij ervoor dat de betalingen van de bouwheer niet rechtstreeks en niet op voorhand aan de aannemer wordt gestort vooraleer deze nog geen prestaties of geen materiaalkosten heeft gehad. De betalingen worden namelijk ontvangen op een derdenrekening van Bunaa en na levering van het materiaal, of de (tussen-)oplevering van het project worden de gelden doorgestort naar de aannemer.
Hiermee voorkomen wij dat de bouwheer zijn zuurverdiende centen kwijt is voor dat de aannemer zijn werkzaamheden zou uitvoeren of wanneer de aannemer toch in financiële of andere problemen zou terechtkomen. Anderzijds, heeft de aannemer zekerheid dat hij zal betaald worden voor zijn prestaties aangezien het geld al reeds gestort werd aan de Bunaa. Een bijkomende zekerheid is ook dat de aannemer de garantie heeft dat de bouwheer over de nodige financiële middelen beschikt om de facturen te kunnen betalen. Dus er is zekerheid voor de bouwheer dat zijn gelden enkel maar worden doorgestort naar de aannemer na correcte en volledige uitvoering van het project en anderzijds is er zekerheid voor de aannemer dat hij vergoed zal worden voor zijn werkzaamheden aangezien de bouwheer het afgesproken bedrag reeds op voorhand heeft gestort aan Bunaa.
Houd rekening met het feit dat Bunaa onafhankelijk handelt en elk advies en/of conclusie gebaseerd is op een objectief onderzoek. Wij benadelen of bevoordelen aannemers niet. Wij geloven nog steeds in de marktwerking en dat elke aannemer eender welk project mag aannemen aan de door hen voorgestelde prijzen en dat elke bouwheer zelf mag beslissen aan welke aannemer men het project gunt.
Bunaa staat daarom voor verbinding tussen bouwheer en aannemer binnen een eerlijke, open én professionele context.
Bekijk zeker alvast naar onze diensten en laat ons weten hoe wij u verder kunnen helpen.